Στα πέρατα της αντοχής - page 9

15
Σ Τ Α Π Ε Ρ Α Τ Α Τ Η Σ Α Ν Τ Ο Χ Η Σ
που ήταν κάτω απ’ τον τούρκικο ζυγό, η πόλη με τα πολλά
νερά έχαιρε προνομίων και είχε καταφέρει να αναπτυχθεί
οικονομικά: το κρασί της ήταν ανέκαθεν ξακουστό · τα ασή­
μια και οι πάλες, τα κυρτά σπαθιά, όπως και τα πρωτοπο­
ριακά καριοφίλια με τη μακριά κάννη ήταν περίφημα · επίσης
φημισμένες ήταν οι πετσέτες, τα προσόψια, που παρήγαγαν
βιοτεχνίες, και τα σαγιάκια, οι μάλλινες κάπες. Το ολοκαύ­
τωμα του 1822 την ερήμωσε, αλλά ύστερα από μερικές δε­
καετίες αναγεννήθηκε απ’ τις στάχτες της και μετά το 1874
άνθισε και πάλι και έφτασε να τη λένε «Μάντσεστερ των
Βαλκανίων».
Ο πατέρας και ο παππούς στην οικογένεια Μακρή ένα
πράγμα είχαν μάθει να κάνουν – κρασί, που οι έμποροι το
αγόραζαν για να το πάνε σε άλλους τόπους. Αυτό έμαθαν
και τα δυο αδέρφια, το φημισμένο ξινόμαυρο κρασί Νιάου­
στας, που «το κουβαλάς με το μαντίλι». Μα οι δουλειές δεν
πήγαιναν καλά, τι να βγάλουν από δυο μικρά αμπέλια; Μό­
λις που κάλυπτε η οικογένεια τα έξοδά της κάθε χρόνο. Και
να ’ταν μόνο αυτό, αισθάνονταν ανασφάλεια στον τόπο τους.
Η Μακεδονία, όπως και άλλα μέρη της Βόρειας Ελλάδας,
δεν είχαν ελευθερωθεί ακόμη. Οι Βούλγαροι, στην προσπά­
θεια να εκβουλγαρίσουν τους κατοίκους της Μακεδονίας,
έκαναν επιδρομές, λεηλατούσαν, έσφαζαν, έκαιγαν σπίτια,
άρπαζαν κοπάδια, κατέστρεφαν τις καλλιέργειες, ρήμαζαν
τον τόπο.
Παρ’ όλη την οικονομική ανάπτυξη, ο πολύς ο κόσμος
δεν είχε παράδες, αντίθετα με τους ολίγους, τους πλούσιους
1,2,3,4,5,6,7,8 10,11,12,13,14,15,16,17,18
Powered by FlippingBook