Ψυχο-γαστρονομία

Ψ Υ Χ Ο - Γ Α Σ Τ Ρ Ο Ν Ο Μ Ί Κ Α Μ Α Γ Ε Ι Ρ Ε Μ Α Τ Α | Σ Υ Ν Τ Α Γ Ε Σ 193 Σε ένα ταψί στρώνουμε μια λαδόκολα και τοποθετούμε τις αυγόφετες. Τις ραντίζουμε με συνολικά 2 κ.σ. ελαιόλαδο. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 230 0 C για 10 λε- πτά. Τις σερβίρουμε είτε με μέλι (mom’s version) είτε με ζάχαρη (grandma’s version) και τις απολαμβάνουμε ζεστές. Mindfulness cooking tips: Νιώστε την πανάρχαια παρουσία του ψωμιού στη ζωή του ανθρώπου. Αυγά, γάλα, απλά υλικά, πάντα διαθέσιμα στον άνθρωπο, το κάθε υλικό με τις συναισθηματι- κές του προεκτάσεις. Ποιος το φαντάζεται ότι με αυτά τα απλά υλικά θα μπορέσετε να φτιάξετε μια λιχουδιά που απολαμβάνε- τε στο παρόν σας αλλά και σας συνδέει με τις αναμνήσεις του παρελθόντος; Νιώστε τα υγρά υλικά να ομογενοποιούνται με το χτύπημα με το σύρμα ή το πιρούνι. Απολαύστε το βούτηγμα του ψωμιού στα υγρά και δείτε πώς αλλάζει η υφή του – είναι τώρα μούσκεμα αλλά κάτι μαγικό θα συμβεί σε λίγο. Είτε στο τηγάνι είτε στον φούρνο, από σχεδόν απωθητικό βρεγμένο ψωμί θα γίνουν έδεσμα από τα λίγα. Mindfulness eating tips: Νιώστε την τραγανή υφή της φρυγανι- σμένης αυγόφετας. Το ψωμί, το αυγό και το μέλι ή η ζάχαρη δί- νουν έναν πολύ ισορροπημένο συνδυασμό γλυκού και αλμυρού. Το γεγονός ότι η αυγόφετα είναι ζεστή πιθανόν να σας ξυπνήσει τα συναισθήματα της οικογενειακής θαλπωρής που βιώσατε στην παιδική σας ηλικία. Ο Αριστείδης γράφει επιλογικά για τη συνταγή του: «Μένει να δού- με αν όταν η μαμά γίνει γιαγιά θα συνεχίσει να κάνει την αυγόφετα στον φούρνο και να τη σερβίρει με μέλι ή αν θα θέλει να βλέπει την “ευτυχία” ζωγραφισμένη στα μάτια των παιδιών, προσφέροντάς τους την τηγανητή αυγόφετα με τη ζάχαρη, με τη δικαιολογία πλέον πως “μια στο τόσο δεν πειράζει” ».

RkJQdWJsaXNoZXIy MTY1MTE=