Ψυχο-γαστρονομία

192 Ψ Υ Χ Ο - Γ Α Σ Τ Ρ Ο Ν Ο Μ Ί Α | A Π Ο Λ Α Μ Β Α Ν Ο Ν Τ Α Σ Τ Η Μ Α Γ Ε Ι Ρ Ι Κ Η , Τ Η Δ Ι Α Τ Ρ Ο Φ Η , Τ Η Ζ Ω Η Αρκεί λοιπόν να μοιάζουν με εκείνα που εμείς ξέρουμε από το παρελθόν. Και ας μην είναι η ολόσωστη συνταγή. Ποια είναι τα φαγητά που σας φέρνουν στον νου έντονες αναμνή- σεις; Στη συνέχεια θα διαβάσετε δύο συνταγές αναμνήσεων.Την πρώτη την προσφέρει ο διατροφολόγος-διαιτολόγος Αριστείδης Πατρινός, ένας νέος επιστήμονας που έχει μια φρέσκια προσέγγιση στη διατρο- φή, η οποία διακρίνεται από ηρεμία, επίγνωση και αυτοπεποίθηση. Γράφει σχετικά με τη συνταγή του: « Πάντα υπήρχε στο σπίτι η διαμάχη μεταξύ μαμάς και γιαγιάς στο θέμα της διατροφής. Η μαμά επέμενε το παιδί να τρώει υγιεινά και η γιαγιά πως το παιδί πρέπει να το ευχαριστηθεί και πως “δεν έχει ανά- γκη”, καθώς “θα τα πάρει σε μπόι”. Αυτή η ιστορία πιθανότατα να σας είναι οικεία. Όσο και αν σας φαίνεται περίεργο, αυτή η διαμάχη φαίνεται ξεκάθαρα στο παράδειγμα της αυγόφετας. Η μαμά επέμενε η αυγόφε- τα να είναι φούρνου και να σερβίρεται με μέλι, ενώ η γιαγιά να είναι τηγανητή και να σερβίρεται με ζάχαρη (συνήθως πάνω από 1 κ.γ.). » Αυγόφετες (mom’s vs grandma’s version) Αριστείδης Πατρινός * Υλικά: • 6 φέτες ψωμί (30 γρ./φέτα) • 4 αυγά • ¾ φλ. τσαγιού γάλα • 1 κ.γ. μπέικιν πάουντερ • 2 κ.σ. ελαιόλαδο Εκτέλεση: Βάζουμε σε ένα μπολ τα αυγά, το γάλα και το μπέικιν πάουντερ και τα χτυπάμε με το σύρμα. Κόβουμε το ψωμί σε φέτες μέτριου πάχους και τις βουτάμε στο μείγμα. (Χρησιμοποιήστε χθεσινό ψωμί.) * Διαιτολόγος-διατροφολόγος.

RkJQdWJsaXNoZXIy MTY1MTE=