Σύντομη ιστορία της οικονομίας

ΣΥΝΤΟΜΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ 26 μέσος !Κουνγκ έτρωγε περίπου 300 τέτοιους μικρούς καρπούς τη μέρα, αντλώντας έτσι το ένα τρίτο των θερμίδων του. Όπως είπε κι ένας !Κουνγκ σε κάποιον επισκέπτη, «Γιατί να καλλιεργούμε οτιδήποτε όταν είναι τόσο πολλά τα μονγκόνγκο στον κόσμο;».10 Οι !Κουνγκ όμως είναι η εξαίρεση. Στα πιο πολλά μέρη του κόσμου, η γεωργία ήταν αυτή που επέτρεψε στους ανθρώπους να καταναλώνουν περισσότερες θερμίδες και να είναι πιο βέβαιοι για το πού θα έβρισκαν το επόμενο γεύμα τους. Ο Λεβάντες, που συνορεύει με την ανατολική άκρη της Μεσογείου, ήταν μια περιοχή πολλά υποσχόμενη για τους αγρότες. Μετά το τέλος της τελευταίας Εποχής των Παγετώνων, ο Λεβάντες γνώρισε αρκετές και διαρκείς περιόδους ξηρασίας, που ώθησε τις κοινωνίες να πειραματιστούν με τη γεωργία. Από το 10.000 π.Χ. ως το 8000 π.Χ., οι γεωργοί καλλιέργησαν φυτά, επιλέγοντας εκείνα με τους μεγαλύτερους σπόρους και τη λιγότερο πικρή γεύση. Ο Λεβάντες, τμήμα της ευρύτερης περιοχής που ενίοτε αποκαλείται «εύφορη ημισέληνος», έτυχε να διαθέτει αρκετά είδη φυτών που μπορούσαν να εξημερωθούν (να προσαρμοστούν δηλαδή για ανθρώπινη χρήση). Τα οκτώ αυτά «ιδρυτικά σπαρτά» –δίκοκκο σιτάρι, μονόκοκκο σιτάρι, κριθάρι, αρακάς, φακές, ρόβι, ρεβίθια και λινάρι– ήταν απαραίτητα για την ανάπτυξη της γεωργίας.11 Οι πρώτοι αγρότες επινόησαν επίσης μαχαίρια από πυρόλιθο, αλλά και μυλόπετρες χρήσιμες για τη συγκομιδή και την επεξεργασία των καρπών. Οι κοινωνίες σταμάτησαν πια να είναι νομαδικές κοινότητες και άρχισαν να ιδρύουν οικισμούς που στηρίζονταν στη γεωργία. Η πλέον σημαντική εφεύρεση για τη γεωργία ήταν το άροτρο.

RkJQdWJsaXNoZXIy MTY1MTE=