Ψυχο-γαστρονομία
32 Ψ Υ Χ Ο - Γ Α Σ Τ Ρ Ο Ν Ο Μ Ί Α | A Π Ο Λ Α Μ Β Α Ν Ο Ν Τ Α Σ Τ Η Μ Α Γ Ε Ι Ρ Ι Κ Η , Τ Η Δ Ι Α Τ Ρ Ο Φ Η , Τ Η Ζ Ω Η η γαστρονομία πιο προσβάσιμη και να διατυπωθεί με έναν τρόπο διαφορετικό. Έχουμε δικαίωμα να μπορούμε όλοι μας να γίνουμε γκουρμέ, να αποκτήσουμε πρόσβαση στην απόλαυση του καλού φαγητού. Και αυτήν την επαναδιατύπωση της νέας γαστρονομίας που θα είναι ψυχολογικά ωφέλιμη και ασφαλής αλλά και προσιτή σε όλους θα επιχειρήσουμε με την προσθήκη της ψυχολογικής χροιάς... Ψυχο-γαστρονομία: Η διατροφή ως ψυχολογική εμπειρία Για μια χρονιά είχα μια συγκάτοικο από την Ταϊλάνδη, η οποία, όταν φι- λοξένησε κάποια στιγμή τον αδερφό της, έφτιαχνε το πρωί για να φάνε μια ομελέτα με μυρωδικά της κουζίνας τους, διακοσμημένη στην εντέλεια. Μου είχε κάνει εντύπωση πώς σε αυτό το πιάτο, πέρα από τον συνδυασμό υλικών, η Kachida εναπόθετε κουλτούρα, αισθητική, σεβασμό (ίσως και υποτέλεια), αγάπη, φιλοξενία, περιποίηση, μοίρασμα, συμμετοχή, χρώμα- τα, αρώματα, ταπεινότητα, οικογένεια, σύνδεση, επικοινωνία. Σε εκείνο το γεύμα που μοιράζονταν τα δύο αδέρφια περιέχονταν βαθιές ψυχολογικές έννοιες! Η διατροφική πράξη δεν έχει να κάνει απλώς με την παροχή ενός καυσίμου σε έναν οργανισμό, με σκοπό τη λήψη ενέργειας ώστε να εκτελούνται οι λειτουργίες του. Ούτε είναι μόνο επιδίωξη μιας ηδονής. Η διατροφή του ανθρώπου είναι μια καθημερινή πράξη αλλά και εκδήλωση συμπεριφοράς. Αν ορίσουμε τη συμπεριφορά ως τη λειτουργία του νευρικού μας συστήματος που μας κάνει να ανταποκρινόμαστε σε εσωτερικά ή εξωτερικά ερεθίσματα, η δια- τροφική μας συμπεριφορά αφορά το τι, πότε, πόσο, πού, γιατί και πώς τρώμε . Η διατροφική μας συμπεριφορά περιλαμβάνει παραμέτρους αυτού που ο διατροφολόγος Κωνσταντίνος Ζερβός περιγράφει ως «γευματικό στιλ»: τον συνολικό αριθμό από μπουκιές, το μέ-
Made with FlippingBook
RkJQdWJsaXNoZXIy MTY1MTE=