Ψυχο-γαστρονομία
Ψ Υ Χ Ο - Γ Α Σ Τ Ρ Ο Ν Ο Μ Ί Α | T I E I N A I 31 (1998), ο οποίος υποστηρίζει ότι η γαστρονομία αφορά τους κανό- νες του φαγητού και του ποτού και διαφέρει από την καλή μαγειρική (bonne cuisine) αλλά και από την υψηλή μαγειρική (haute cuisine). Παρομοίως ο όρος «γκουρμέ», όπως γράφει ο Χάρης Τζαννής (2016), αναφέρεται σε εκείνον που απολαμβάνει το καλό φαγητό και το καλό ποτό, στην τάση «για απόλαυση υψηλής ποιότητας φαγη- τού που στηρίζεται αφενός στην πολύ καλή πρώτη ύλη, αφετέρου στην ειδική μεταχείρισή της κατά τη διαδικασία παρασκευής μέσω μαγειρικών τεχνικών αλλά και της σωστής και δημιουργικής παρου- σίασής της». Ο ίδιος εξηγεί πως ο όρος αυτός έχει να κάνει με την υψηλή ποιότητα, την προσεκτική καλλιέργεια, εκτροφή ή ετοιμασία και την καλλιτεχνική παρουσίαση ενός φαγητού. Στη σημερινή εποχή οι νέες τεχνολογίες έχουν επιφέρει μεγάλες αλλαγές στο περιεχόμενο των πιάτων μας. Περιοδικά, τηλεοπτικές εκπομπές, ιστοσελίδες, αλλά και ένα τεράστιο νέο κεφάλαιο της κα- θημερινότητάς μας, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, μετέβαλαν ση- μαντικά τη διατροφή μας αλλά και τον τρόπο με τον οποίο συνδεό- μαστε με τους άλλους ανθρώπους και με το φαγητό μας. Συνήθως ο κόσμος της γαστρονομίας είναι συνδεδεμένος στο μυαλό μας με σπάνια και πολύ ακριβά τυριά, εκλεπτυσμένους ου- ρανίσκους που δεν καταδέχονται απλά πιάτα αλλά με κριτικό έως επικριτικό μάτι εκτιμούν μόνο εκείνες τις πιο εξεζητημένες ή σπά- νιες πρώτες ύλες και τις μαγειρικές τεχνικές που εφαρμόζονται σε δημιουργικές κουζίνες πανάκριβων εστιατορίων από διάσημους βραβευμένους σεφ. Ίσως όμως να υπάρχει και μια άλλη γαστρονο- μία, που να αφορά περισσότερους ανθρώπους, να μην απαιτεί τε- ράστιες χρηματικές δυνατότητες και να σχετίζεται περισσότερο με τον τρόπο που τρώμε, έστω κι αν το περιεχόμενο του πιάτου μας είναι ταπεινό. Η γαστρονομία είναι μια πιο εκλεπτυσμένη, ευχάριστη, απολαυ- στική προσέγγιση της τροφής, που δεν χρειάζεται να φτάνει σε ελιτίστικες ακρότητες. Όλοι μας τη χρειαζόμαστε, απλώς με έναν τρόπο διαφορετικό. Επομένως διαπιστώνεται μια ανάγκη να γίνει
Made with FlippingBook
RkJQdWJsaXNoZXIy MTY1MTE=