Ψυχο-γαστρονομία

30 Ψ Υ Χ Ο - Γ Α Σ Τ Ρ Ο Ν Ο Μ Ί Α | A Π Ο Λ Α Μ Β Α Ν Ο Ν Τ Α Σ Τ Η Μ Α Γ Ε Ι Ρ Ι Κ Η , Τ Η Δ Ι Α Τ Ρ Ο Φ Η , Τ Η Ζ Ω Η αφορά την τέχνη ή τον νόμο της διαχείρισης του στομαχιού μας, με μια ευρύτερη απόδοση, τις βασικές αρχές της κατανάλωσης της τροφής. Όπως γράφει ο Τσακίρης (2013), προέρχεται από τις λέξεις «γαστέρα» και «νόμος», και αφορά την «τέχνη της υψηλής μαγειρι- κής» και την «κατανόηση του συνόλου των κανόνων για την επιλογή και χρήση των κατάλληλων υλικών, με στόχο την παρασκευή εδε- σμάτων που αυξάνουν την οπτική και γευστική απόλαυση». Η ενα- σχόληση αυτή γίνεται μέσα από τη δοκιμή, το βίωμα, την έρευνα, την κατανόηση, τη συγγραφή ή την ανάγνωση κειμένων που αφορούν την προετοιμασία και την κατανάλωση του φαγητού. Κι αν όλα αυτά σας προκάλεσαν άγχος,σας καταλαβαίνω.Πρόκειται για έναν κόσμο απύθμενης γνώσης, που εμπεριέχει τον κίνδυνο να μας αφήσει να νιώσουμε αδαείς, φτωχοί, άσχετοι, φοβισμένοι και ανεπαρκείς. Πέρα από ένα σατιρικό ποίημα του 1801 που αναφέρεται στον όρο «γαστρονομία» (Joseph Berchoux), ο πραγματικός εφευρέτης του όρου είναι ο Brillat-Savarin, με το έργο του Φυσιολογία της γεύσης , του 1823 (ελληνική έκδοση: 2008): «η γαστρονομία είναι η αναλυτική γνώση όλων των στοιχείων που αφορούν στη διατροφή του ανθρώ- που […] Στόχος της είναι να φροντίζει για τη συντήρηση του αν- θρώπου, χρησιμοποιώντας την καλύτερη δυνατή τροφή».Η γαστρο- νομία σύμφωνα με τον Brillat Savarin περιλαμβάνει όλα όσα έχουν να κάνουν με τα τρόφιμα, την απόκτηση και την προετοιμασία τους, και παραδέχεται ότι σχετίζεται με την ιστορία, τη φυσική, τη χημεία, το εμπόριο, την πολιτική οικονομία, την ιατρική και την κοινωνιολογία. Και αυτός υπογραμμίζει την ανάγκη να μη συγχέουμε τη γαστρονο- μία με την αδηφαγία και τη λαιμαργία, καθώς η γαστρονομία αφορά το μοίρασμα μιας απόλαυσης. Ο JeanVitaux στο βιβλίο του Η γαστρονομία (2008) την ορίζει ως την τέχνη της υψηλής μαγειρικής και της καλοφαγίας, διαχωρίζοντάς την από τη διατροφή (που αποτελεί ανάγκη), καθώς για τον ίδιο η γαστρονομία έχει να κάνει με μια συνεχή αναζήτηση, ένα πάθος, μια βαθιά πολιτισμική πράξη. Ένας άλλος διαχωρισμός της έννοιας της γαστρονομίας επιχειρείται από τον Γάλλο ιστορικό Pascal Ory

RkJQdWJsaXNoZXIy MTY1MTE=