Ψυχο-γαστρονομία

Ψ Υ Χ Ο - Γ Α Σ Τ Ρ Ο Ν Ο Μ Ί Α | T I E I N A I 29 Για να αναζητήσουμε τώρα τις ρίζες της σύγχρονης γαστρονο- μίας στον δυτικό κόσμο, θα χρειαστεί να βάλουμε τον χρόνο σε fast forward και να μεταφερθούμε στη Γαλλία. Μετά τη Γαλλική Επα- νάσταση, η υψηλή απόλαυση εκλεπτυσμένων πιάτων μεταφέρθηκε με κοινωνικοοικονομικούς καταλύτες από τα σαλόνια των ευγενών στην κουλτούρα των εστιατορίων της Γαλλίας, διαθέσιμη πια σε ένα ευρύτερο κοινό. Αν αποτολμήσουμε μια σύντομη αναδρομή στις ανάγκες που ήρθε τότε να καλύψει η γαστρονομία, θα καταλάβουμε ότι, ενώ η προετοιμασία και η κατανάλωση της τροφής ήταν εξαρχής θέμα ικανοποίησης των βιολογικών αναγκών, σιγά σιγά άρχισε να παίρνει και μια διαφορετική τροπή. Καθώς άρχισαν να αναπτύσσονται νέες μέθοδοι, τεχνικές, ανακαλύψεις, εφευρέσεις για την καλλιέργεια, τη συντήρηση και το μαγείρεμα των τροφών, η απόλαυση του φαγητού πήρε τη μορφή ενός χόμπι , με κάποιους ανθρώπους να βιώνουν τις διατροφικές τους εμπειρίες με έναν τρόπο διαφορετικό, πιο εκλε- πτυσμένο και εγκεφαλικό. Αυτό το νέο χόμπι, η γαστρονομία , έχει να κάνει με το μεγάλο ενδιαφέρον και την αγάπη προς το καλό φαγητό , καθώς και με τη μελέτη ευρύτερων πολιτισμικών στοι- χείων που αφορούν την τροφή. Στον κόσμο της εστίασης, η στροφή αυτή προς την παροχή πιο εξεζητημένου φαγητού ήταν εμφανής στις τάσεις του κόσμου να απολαμβάνει την υψηλή μαγειρική ακριβών εστιατορίων. Τον τελευ- ταίο αιώνα αυτή η τάση αποτυπώθηκε στη δημιουργία ενός κλάδου εστίασης που διαφοροποιούνταν από τα κοινά μαγειρεία και τις τα- βέρνες – πατρίδα αυτής της τάσης ήταν, φυσικά, η Γαλλία. Εκεί ήταν που ένας ταλαντούχος μάγειρας, ο Auguste Escoffier, έθεσε ένα νέο μοντέλο εστίασης, με αυστηρά οργανωμένες και υγειονομικά άρτιες κουζίνες, επαγγελματισμό στην εμφάνιση και στη συμπεριφορά του προσωπικού, καλαίσθητο στήσιμο των μενού και πιο καλλιτεχνική παρουσίαση των πιάτων, με αποτέλεσμα μια πιο ολοκληρωμένη γα- στρονομική εμπειρία του πελάτη. Για να επιστρέψουμε στον όρο «γαστρονομία», κυριολεκτικά

RkJQdWJsaXNoZXIy MTY1MTE=