Ψυχο-γαστρονομία

Ψ Υ Χ Ο - Γ Α Σ Τ Ρ Ο Ν Ο Μ Ί Α | T I E I N A I 37 να διατρεφόμαστε όχι μόνο ηδονικά και σίγουρα καθόλου τιμωρη- τικά (με υπερφαγίες ή αποστερήσεις), αλλά με γνώμονα το καλό μας και την αληθινή, πολυδιάστατη, συνειδητή απόλαυση αυτής της διαθέσιμης ευκαιρίας που μας προσφέρει μια διατροφική εμπειρία. Mε λίγα λόγια... Η ψυχο-γαστρονομία αφορά την προσέγγιση της διατροφής με τρόπο που προϋποθέτει την αυτοφροντίδα, τη σύνδεση με το σώμα μας, τη συνειδητή, ήρεμη και χαρούμενη ενασχόληση με την αναζήτηση και την κατανάλωση της τροφής μας με έναν τρόπο που μπορεί να βελτιώσει την ποιότητα της ζωής μας. Οι ενότητες που αφορούν τις κεντρικές ψυχο-γαστρονομικές έν- νοιες είναι: 1. Αυτογνωσία 2. Γευσιγνωσία 3. Ενσυνείδητη διατροφή 4 Διαισθητική διατροφή 5. Κοινωνικές διαστάσεις της τροφής 6. Ενσυνείδητη μαγειρική Στα επόμενα κεφάλαια θα παρουσιαστεί η καθεμιά ξεχωριστά, ενώ κάθε ενότητα θα συμπληρώνεται από την επόμενη. Γνωρίζουμε πρώτα τον εαυτό μας, παρακολουθώντας τον τρόπο που διαμορ- φώνεται στο διάβα της ζωής μας η σχέση μας με την τροφή, έπειτα μαθαίνουμε ποια χαρακτηριστικά έχει η τροφή να μας προσφέρει από γευσιγνωστική άποψη, ενώ μετά ασκούμε την ενσυνείδητη δια- τροφή για να μάθουμε πώς να προσέχουμε τα χαρακτηριστικά αυτά. Η διαισθητική διατροφή μάς συνδέει με το σώμα μας και τις ανάγκες του, οι κοινωνικές διαστάσεις μάς εντάσσουν στο περιβάλλον και, τέλος,τονίζονται οι θεραπευτικές διαστάσεις της μαγειρικής πράξης. Ας αρχίσουμε λοιπόν τη γνωριμία με την ψυχολογική διάσταση της σχέσης μας με την τροφή μας, ξετυλίγοντας το κουβάρι από την

RkJQdWJsaXNoZXIy MTY1MTE=