Ψυχο-γαστρονομία

36 Ψ Υ Χ Ο - Γ Α Σ Τ Ρ Ο Ν Ο Μ Ί Α | A Π Ο Λ Α Μ Β Α Ν Ο Ν Τ Α Σ Τ Η Μ Α Γ Ε Ι Ρ Ι Κ Η , Τ Η Δ Ι Α Τ Ρ Ο Φ Η , Τ Η Ζ Ω Η Επειδή η πλημμύρα πληροφοριών μπορεί με ευκολία να μας κά- νει να νιώσουμε άγχος, σύγχυση και απογοήτευση, χρειάζεται να προστατέψουμε τη φυσική μας περιέργεια και να μην πτοηθούμε. Η ψυχο-γαστρονομία λοιπόν ως έννοια προτείνει μια νέα σχέση με το φαγητό. Δεν έχει να κάνει με την αναζήτηση σπάνιων προϊόντων, με την εκμάθηση άγνωστων λέξεων, ούτε και με την απαξίωση των απλών, αγνών τροφών και μεθόδων παρασκευής. Δεν χρειαζόμα- στε προσποίηση, επιτήδευση και άπιαστους στόχους, που θα μας κάνουν να νιώσουμε άσχημα με τον εαυτό μας. Δεν θα ήταν πολύ όμορφο η διατροφή μας να μας «ανεβάζει» και όχι να μας «ρίχνει»; Σκέφτηκα πολύ τι έχει να προσφέρει η ψυχο-γαστρονομική προ- σέγγιση στη διατροφή. Οι βασικές αρχές της ψυχο-γαστρονομίας λοιπόν είναι οι ακόλουθες: • Αποδοχή, αγάπη και φροντίδα του εαυτού μας. • Σύνδεση με τις σωματικές λειτουργίες μας. • Συνειδητή και δημιουργική ενασχόληση με την αναζήτηση και την προετοιμασία της τροφής. • Ήρεμη, συνειδητή και απολαυστική κατανάλωση της τροφής, απαλλαγμένη από καταναγκασμούς, μηχανισμούς άμυνας και άλ- λες βαθύτερες συναισθηματικές ανάγκες. • Διάχυση των εννοιών της ενσυνειδητότητας, της αυτοφροντίδας, της δημιουργικότητας, της σύνδεσης με τους ανθρώπους και πέ- ραν του διατροφικού πεδίου, με στόχο τη βελτίωση της ποιότη- τας της ζωής μας. Η ψυχο-γαστρονομία είναι επομένως μια έννοια που αποσκοπεί στη δημιουργία μιας νέας σχέσης με τη διατροφή· είναι το χτίσιμο μιας συνειδητής και ποιοτικής σχέσης με την τροφή, με τη διαδι- κασία της προετοιμασίας της, με τη διαδικασία της πρόσληψης της τροφής, με την αίσθηση του σώματός μας. Ο τρόπος άσκησης της ψυχο-γαστρονομίας περιλαμβάνει την αποδοχή του εαυτού μας, την απελευθέρωση από την τελειομανία και από το αίσθημα ανεπάρ- κειας. Η φροντίδα του εαυτού αποτελεί έναν κεντρικό άξονα, ώστε

RkJQdWJsaXNoZXIy MTY1MTE=