Ψυχο-γαστρονομία

34 Ψ Υ Χ Ο - Γ Α Σ Τ Ρ Ο Ν Ο Μ Ί Α | A Π Ο Λ Α Μ Β Α Ν Ο Ν Τ Α Σ Τ Η Μ Α Γ Ε Ι Ρ Ι Κ Η , Τ Η Δ Ι Α Τ Ρ Ο Φ Η , Τ Η Ζ Ω Η Συν τοις άλλοις, στη σημερινή εποχή της πληθώρας τροφής, το φαγητό έχει συνδεθεί και με μια άλλη ψυχολογική διάσταση, αυτή του ελέγχου: Καλούμαστε να ασκήσουμε αυτοέλεγχο απέναντι στο φαγητό μας, νιώθουμε ενοχές, δυσκολευόμαστε να πάρουμε δια- τροφικές αποφάσεις, δεν νιώθουμε συνδεδεμένοι με το σώμα μας και τις πραγματικές του ανάγκες. Και βέβαια, μέσα σε όλα αυτά, η επιστήμη έρχεται να μας ενημε- ρώσει ότι τα όργανα του σώματος που απασχολούνται με τη λήψη και την επεξεργασία της τροφής τελικά είναι πιο πολύπλοκα απ’ ό,τι είχαμε ποτέ φανταστεί και να επιβεβαιώσει τον Ιπποκράτη ως προς τον σημαντικότατο ρόλο που διαδραματίζει η τροφή μας στην καλή μας υγεία, ψυχική και σωματική. Η διατροφική μας εμπειρία αφορά κάθε επίπεδο επαφής με την έννοια της τροφής: σκέψη, απόφαση, συλλογή, συναρμολόγηση, δη- μιουργία, αισθήσεις, μνήμη, συναισθήματα, φροντίδα, σύνδεση με το σώμα, σύνδεση με τους άλλους ανθρώπους, συνειδητή σύνδεση και βίωση της ζωής. Για αυτούς τους λόγους εμφανίζεται η ανάγκη για μια διαφορετική διατροφική φιλοσοφία: Το φαγητό μας δεν είναι απλώς καύσιμο, ούτε μια ηδονιστικού τύπου απόλαυση, που προ- σφέρει μόνο ευχαρίστηση. Η ψυχολογία της διατροφής λοιπόν είναι ένας επιστημονικός κλάδος στον οποίο η διατροφική μας πράξη προσεγγίζεται ως συ- μπεριφορά. Όμως γιατί να εστιάζουμε μόνο στην παθολογική της πλευρά; Είναι καιρός να επεκτείνουμε την ψυχο-διατροφολογία και να ασχοληθούμε και με την ψυχο-γαστρονομία , να δώσουμε δη- λαδή σημασία στη θετική πλευρά της ψυχολογικής διάστασης της σχέσης μας με την τροφή μας. Επομένως, διαπιστώνεται μία ακόμα ανάγκη: να συμπεριληφθεί στη γαστρονομική ενασχόληση με το φα- γητό μας και η ψυχολογική του διάσταση αλλά και να δοθεί έμφα- ση σε μια πιο υγιή διατροφική συμπεριφορά .

RkJQdWJsaXNoZXIy MTY1MTE=