Οδηγός διατροφής για εγκύους, βρέφη και μικρά παιδιά
Διατροφή κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης Εγκυμοσύνη 15 Η εγκυμοσύνη αποτελεί τις πρώτες 270 ημέρες της ζωής του μωρού σας. Διαρκεί περίπου 40 εβδομάδες και το έμβρυο αναπτύσσεται από ένα μονοκύτταρο γονιμο- ποιημένο ωάριο σε έναν πολύπλοκο οργανισμό. Σ’ αυτή τη διαδικασία, η διατροφή της μητέρας, ιδίως κατά το δεύτερο και τρίτο τρίμηνο της κύησης, παίζει πολύ ση- μαντικό ρόλο στην ανάπτυξη και εξέλιξη του εμβρύου, καθώς σ’ αυτό το διάστημα ολοκληρώνεται η δημιουργία των ζωτικών οργάνων και συστημάτων του. Επίσης, οι μεταβολικές διεργασίες αλλάζουν για να συμβάλουν στη διαθεσιμό- τητα και παροχή θρεπτικών συστατικών στο έμβρυο, δίνοντάς του τη δυνατότη- τα να μεγαλώσει. Έτσι, για παράδειγμα, στο πρώτο και δεύτερο τρίμηνο το σώμα αποθηκεύει λίπος στα λιποκύτταρα και προετοιμάζεται για το τρίτο τρίμηνο, όπου υπάρχει η μεγαλύτερη αύξηση του εμβρύου, ενώ στο δεύτερο μισό της εγκυμο- σύνης αυξάνεται και η γλυκόζη στο αίμα καθώς αποτελεί στην ουσία την τροφή του εμβρύου. Η σχέση της διατροφής της εγκύου, καθώς και της πρόσληψης βάρους κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, με την υγεία τόσο τη δική της όσο και του παιδιού της μελλοντικά έχει αποδειχθεί από πολλές έρευνες και είναι γνωστή εδώ και δεκαε τίες. Η παχύσαρκη μητέρα έχει μεγαλύτερο κίνδυνο να εμφανίσει προεκλαμψία, διαβήτη κύησης, ενώ αυξάνονται οι πιθανότητες να γεννήσει με καισαρική τομή. Επιπλέον, τα κιλά που παίρνει μια παχύσαρκη μητέρα στην εγκυμοσύνη συνήθως παραμένουν στο σώμα και μετά τον τοκετό. Το βρέφος που γεννιέται από μια πα- χύσαρκη μητέρα έχει περισσότερες πιθανότητες να γεννηθεί μεγάλο για την ηλικία κύησης, με μακροσωμία, ενώ αυξάνονται οι πιθανότητες να γίνει υπέρβαρο ή πα- χύσαρκο παιδί. Αντιθέτως, αν μια γυναίκα ξεκινήσει την εγκυμοσύνη με πολύ χαμηλό βάρος σώ- ματος, αυξάνονται οι πιθανότητες να γεννήσει πρόωρα ένα μικρό σε μέγεθος για την ηλικία κύησης παιδί. Το χαμηλό βάρος γέννησης όμως έχει σχετιστεί και με αυξη- μένη βρεφική θνησιμότητα, σωματικές και διανοητικές δυσλειτουργίες και χρόνια προβλήματα υγείας στη μετέπειτα ζωή του. Η πρώτη έρευνα, που έγινε γνωστή ως η «υπόθεση του Barker», έδειξε ότι το χαμηλό βάρος γέννησης σχετίζεται με αυξημέ- νο κίνδυνο καρδιαγγειακών νοσημάτων στη μέση ηλικία, ενώ πλήθος άλλων μελε- τών έδειξαν συσχέτιση με αντίσταση στην ινσουλίνη, σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2, δυσλιπιδαιμία, μεταβολικό σύνδρομο, παχυσαρκία στην ενήλικη ζωή. Η σημασία της διατροφής της εγκύου και η επίδρασή της στη διαμόρφωση της όρεξης του βρέφους
Made with FlippingBook
RkJQdWJsaXNoZXIy MTY1MTE=