Οδηγός διατροφής για εγκύους, βρέφη και μικρά παιδιά

Οδηγός διατροφής για εγκύους, βρέφη και μικρά παιδιά αυξημένο κίνδυνο πρόωρου τοκετού, γέννησης παιδιού με χαμηλό βάρος και φλεγμονώδεις ασθένειες. Περιπτώσεις γυναικών που έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να εμφανίσουν σιδη- ροπενική αναιμία κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι οι έφηβες, οι γυναίκες που έχουν δίδυμη ή πολύδυμη κύηση και οι γυναίκες των οποίων η προηγουμένη εγκυμοσύνη ήταν σε μικρό χρονικό διάστημα από την τωρινή. Οι συστάσεις των παγκόσμιων φορέων ποικίλλουν. Ο Παγκόσμιος Οργανι- σμός Υγείας (Π.Ο.Υ. World Health Organization, WHO) καταλήγει ότι όλες οι γυ- ναίκες που περιμένουν παιδί θα πρέπει να παίρνουν συμπλήρωμα στοιχειακού σιδήρου 30-60 mg μαζί με 400 μg φυλλικού οξέος καθημερινά. Ασχέτως βέ- βαια με τη λήψη ή μη συμπληρώματος σιδήρου, οι γυναίκες στην περίοδο της εγκυμοσύνης θα πρέπει να φροντίσουν να καταναλώνουν τροφές που περιέχουν την πιο απορροφήσιμη μορφή του σιδήρου, όπως το κόκκινο κρέας, πουλερικά, ψάρι και θαλασσινά. Οι φυτικές πηγές σιδήρου είναι τα όσπρια, τα πράσινα φυλ- λώδη λαχανικά και τα εμπλουτισμένα με σίδηρο τρόφιμα όπως τα σιτηρά. Από αυτές τις πηγές ο σίδηρος δεν απορροφάται σε μεγάλο βαθμό, καθώς δεσμεύε- ται από τις ουσίες που υπάρχουν στις τροφές αυτές, όπως τα άλατα του φυτικού και οξαλικού οξέος των σιτηρών και των οσπρίων. Άλλες ουσίες που δεσμεύουν τον σίδηρο και καλό θα είναι να μη συνδυάζεται η κατανάλωσή τους είναι οι τανί- νες του τσαγιού, οι πολυφαινόλες του καφέ ή του κακάο, το ασβέστιο των γαλα- κτοκομικών. Αντιθέτως, η απορρόφηση του σιδήρου ευνοείται όταν συνδυάζεται με τρόφιμα που περιέχουν Βιταμίνη C, όπως το πορτοκάλι, το λεμόνι, οι πιπεριές, τα cranberries. Βιταμίνη D Είναι λιποδιαλυτή βιταμίνη απαραίτητη για τον σχηματισμό και τη διατήρηση υγιών οστών, δοντιών και μυών. Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης πρέπει να διασφαλι- στούν τα καλά επίπεδα Βιταμίνης D στο αίμα της μητέρας, καθότι σ’ αυτή βασίζεται το έμβρυο για να αποκτήσει γεμάτες αποθήκες κατά τη γέννηση. Η ανεπάρκεια της Βιταμίνης D στη μητέρα έχει σχετιστεί με αυξημένο κίνδυνο προεκλαμψίας, δια- βήτη κύησης, πρόωρου τοκετού, ενώ μωρά που γεννιούνται από μητέρες με ανε- πάρκεια στη Βιταμίνη D έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να αναπτύξουν νεογνική ραχίτιδα, υπασβεσταιμία, να γεννηθούν με χαμηλό βάρος για την ηλικία κύησης αλλά και να εμφανίσουν αλλεργίες στην παιδική ηλικία. Παρόλο που η Βιταμίνη D βρίσκεται σε μερικά τρόφιμα όπως τα λιπαρά ψάρια, ο κρόκος του αυγού και το συκώτι, η ποσότητα είναι τόσο μικρή, ώστε ακόμα και 24

RkJQdWJsaXNoZXIy MTY1MTE=