Οδηγός διατροφής για εγκύους, βρέφη και μικρά παιδιά
Οδηγός διατροφής για εγκύους, βρέφη και μικρά παιδιά 22 Από αυτό μπορείτε να καταλάβετε ότι οι ανάγκες σας σε ενέργεια κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης δεν είναι τόσο μεγάλες ώστε «να τρώτε για δύο». Στην ουσία αυτές οι παραπάνω ανάγκες καλύπτονται με ένα μικρό έξτρα γεύμα όπως τα παραπάνω πα- ραδείγματα. Αυτές που αυξάνονται όμως σημαντικά είναι οι ανάγκες σε συγκεκριμένα μι- κροθρεπτικά συστατικά, δηλαδή σε βιταμίνες και ιχνοστοιχεία απαραίτητα για τη σωστή ανάπτυξη του εμβρύου. Έτσι οι εγκυμονούσες μπορεί να μη χρειάζεται να τρώνε πολύ αλλά πρέπει να τρώνε καλά. Αυτό πρακτικά σημαίνει κατανάλωση φρέσκων, ανεπεξέργαστων, πλούσιων σε θρεπτικά συστατικά τροφίμων στις κα- τάλληλες ποσότητες και μείωση έως και εξάλειψη της κατανάλωσης επεξεργα- σμένων, πλούσιων σε κενές θερμίδες τροφίμων και ποτών. Οπότε το « τρώω για δύο» μετατρέπεται σε «σκέφτομαι για δύο ». Κάποιες εξαιρετικές περιπτώσεις, όπου απαιτούνται διαφορετικές συστάσεις, αποτελούν οι γυναίκες που κάνουν καθημερινά αυξημένης έντασης και δυσκο- λίας εργασία, οπότε αυξάνονται οι ανάγκες σε θρεπτικά συστατικά και υγρά και οι γυναίκες που έχουν δίδυμη κύηση. Επίσης, αυτές στις οποίες η εγκυμοσύνη απέχει μικρό χρονικό διάστημα από την προηγούμενη, οπότε ο οργανισμός τους δεν έχει προλάβει να αναπληρώσει τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται ούτε και να χάσει το βάρος της προηγούμενης εγκυμοσύνης. Σ’ αυτή την περίπτωση θα πρέπει οπωσδήποτε να επισκεφθείτε έναν διατροφολόγο για να σας διαμορ- φώσει εξατομικευμένο πρόγραμμα διατροφής που θα καλύπτει τις αυξημένες ανάγκες σας. Λίπη - Έμφαση στα ω-3 λιπαρά οξέα Τα λίπη αποτελούν δομικό στοιχείο αλλά και αποθήκη ενέργειας του ανθρώπινου σώματος. Συμβάλλουν στην απορρόφηση των λιποδιαλυτών βιταμινών A, D, E, K, ενώ αποτελούν πηγή των απαραίτητων λιπαρών οξέων που το σώμα δεν μπορεί να φτιάξει μόνο του. Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης η πρόσληψη λίπους δεν χρειάζεται να αυ- ξηθεί και παραμένει στο 20-35% των συνολικών ημερήσιων θερμίδων όπως και στον γενικό πληθυσμό. Σ’ αυτό όμως που πρέπει να δώσουν προσοχή οι εγκυμο- νούσες είναι στην ποιότητα των λιπών που καταναλώνουν. Υπάρχουν «καλά» και «κακά» λιπαρά. Τα κορεσμένα λιπαρά οξέα θεωρούνται ανθυγιεινά για τον ανθρώπινο οργανι- σμό και προκαλούν καρδιαγγειακά νοσήματα και αντίσταση στην ινσουλίνη, όταν
Made with FlippingBook
RkJQdWJsaXNoZXIy MTY1MTE=