Η καλύτερη δίαιτα του κόσμου
2 2 | Δ ΑΦΝ Η Δ . ΓΑ Λ Α Ν Η Όταν να συστατικ δεν το γνωρ ζουμε, σως υπ ρχει λ γος που δεν το γνωρ ζουμε και σως δεν χρει ζεται να το γνωρ ζουμε. Σε τ τοιες περιπτώσεις, σως αξ ζει να προτιμούμε προϊ ντα λ γο μεγαλύτερης χρηματικ ς αξ ας, αλλ πολύ μεγαλύτερης διατροφικ ς. ΔΙΑΤΑΡΑΧΉ #9 Η απομυθοπο ηση της θερμ δας. Όσοι ασχοληθ καμε με δ αιτες, εκ των πραγμ των γ ναμε «θερμιδομετρητ ς». Μ θαμε π σες θερμ δες χει το σουβλ κι, η π τσα, η μπ ρα, μ θαμε π σες καύσεις χρειαζ μαστε μ σα στην ημ ρα για το θερμιδικ μας ισοζύγιο, μ θαμε τον δε κτη μ ζας σώματος και να σωρ ακ μη πρ γματα. Δεν μ θαμε μως ποτ τι θρεπτικ συστατικ περι χει κ θε τροφ και ποια απ αυτ ε ναι απαρα τητα στον οργανισμ . Μήπως μάθαμε παραπλανητικά να διαβάζουμε τις ετικέτες των προϊόντων και να αναγνωρ ζουμε μ νο το «kcal» στην εν ργεια, ενώ τα λιπαρ , οι υδατ νθρακες και οι πρωτεΐνες αποτελούν εξ σου και περισσ τερο ενδεικτικ στοιχε α για τη θρεπτικ αξιολ γηση της τροφ ς; Το να μετρ με θερμ δες δεν χει καμι σχ ση με τη θρεπτικ αξ α του τροφ μου. Δύο προϊ ντα που χουν παρ μοια θερμιδικ αξ α αν 100γρ., πως τα αμύγδαλα και η σοκοφρ τα, εκ πρώτης ψεως φα νονται ισοδύναμα. Αυτ μως ισχύει μ νο αν συγκρ νουμε αποκλειστικ τις θερμ δες, αφού αυτ τα δύο προϊ ντα χουν εντελώς διαφορετικ σύσταση. Τα αμύγδαλα, απ τη μια, χουν μεγ λες ποσ τητες ακ ρεστων λιπαρών (καλ λιπαρ ), ενώ η σοκοφρ τα χει κυρ ως κορεσμ να λιπαρ (κακ λιπαρ ). Τα αμύγδαλα περι χουν πολύ μικρ ποσ τητα σακχ ρων και μεγ λη ποσ τητα φυτικών ινών, ενώ η σοκοφρ τα χει μεγ λη περιεκτικ τητα σε σ κχαρα και σχεδ ν καθ λου φυτικ ς νες. ΔΙΑΤΑΡΑΧΉ #10 Ζούμε στην καθεαυτ εποχ της επικοινων ας, της πληροφορ ας, της ψηφιακ ς επαν στασης και των συνεχών τεχνολογικών εξελ ξεων, αλλ σο οξύμωρο και να φα νεται, αυτ ς οι ριζικ ς αλλαγ ς χουν επιφ ρει πραγματικ πρ βλημα επικοινων ας. Στον διαδικτυακ κ σμο που αλληλεπιδρούμε, δεν δρούμε ως νθρωποι αλλ ως ψηφιακ βαταρ, που επικοινωνούμε «εικονικ » μεταξύ
Made with FlippingBook
RkJQdWJsaXNoZXIy MTY1MTE=