Βιολογία ΙΙΙ - Ομάδα προσανατολισμού σπουδών υγείας - Γ΄ Λυκείου

ΒΙΟΛΟΓΙΑ Γ΄ ΛΥΚΕΙΟΥ || | 23 | 1 ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΣΩΣΤΟΥ-ΛΑΘΟΥΣ KEΦΑΛΑΙΟ 15. Εάν κατά τον σχηματισμό μιας πρωτεΐνης που αποτελείται από δύο όμοιες πολυπεπτιδικές αλυσίδες απομακρύνονται 200 μόρια νερού, τότε η πρω- τεΐνη αποτελείται από 202 αμινοξέα. 16. Κατά τη μετουσίωση μιας πρωτεΐνης, η πρωτεΐνη εξακολουθεί να διατηρεί την ελικοειδή ή πτυχωτή μορφή της. 17. Τόσο η ελικοειδής όσο και η πτυχωτή μορφή, σταθεροποιείται με χημικούς δεσμούς μεταξύ των πλευρικών ομάδων R των αμινοξέων. 18. Το μοριακό βάρος ενός τριπεπτιδίου είναι μεγαλύτερο από το άθροισμα των μοριακών βαρών των τριών αμινοξέων από τα οποία αποτελείται. 19. Η αλλαγή σε ένα και μόνο αμινοξύ μπορεί να οδηγήσει μια πρωτεΐνη σε απώλεια της λειτουργίας της. 20. Η πρωτοταγής δομή μιας πρωτεΐνης καθορίζεται από την τυχαία σύνδεση των αμινοξέων μεταξύ τους. 21. Η τελική διαμόρφωση στον χώρο μιας πρωτεΐνης εξαρτάται τελικά από το/α γονίδιο/α που την καθορίζουν. 22. Ένα τριπεπτίδιο που αποτελείται από τρία μόρια ασπαρτικού οξέος (αμινοξύ) με πλευρική ομάδα R = –CH 2 COOH, διαθέτει τέσσερις καρβοξυλομάδες. 23. Δύο πρωτεΐνες παρουσιάζουν την ίδια πρωτοταγή δομή όταν αποτελού- νται από τον ίδιο αριθμό και είδος αμινοξέων. 24. Το πιο πολύπλοκο σε δομή και λειτουργία βιολογικό μακρομόριο είναι οι πρωτεΐνες. 25. Το σχήμα μιας πρωτεΐνης μπορεί να είναι σφαιρικό. 26. Η πρωτοταγής δομή των πρωτεϊνών δεν επηρεάζει τη δευτεροταγή δομή τους. 27. Μια πρωτεΐνη μπορεί ταυτόχρονα να αποτελείται από περισσότερες από δύο πολυπεπτιδικές αλυσίδες, να έχει σχήμα σφαιρικό και ρόλο μεταφορικό. 28. Δύο πρωτεΐνες παρουσιάζουν την ίδια πρωτοταγή δομή όταν περιέχουν το κάθε αμινοξύ στο ίδιο ποσοστό. 29. Η έννοια της υδρόλυσης για τις πρωτεΐνες αφορά την άμεση καταστροφή της τελικής τους διαμόρφωσης. 30. Η πτυχωτή μορφή μπορεί να δημιουργείται και από ένα μόνο τμήμα μιας πολυπεπτιδικής αλυσίδας που δεν αναδιπλώνεται.

RkJQdWJsaXNoZXIy MTY1MTE=