Βιολογία Γ' Λυκείου I - Ομάδα Προσανατολισμού Σπουδών Υγείας

| 26 | || ΒΙΟΛΟΓΙΑ Γ΄ ΛΥΚΕΙΟΥ 1 ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΚΑΤΑΝΟΗΣΗΣ § 1.2 | ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ KEΦΑΛΑΙΟ • την άμεση επαφή με μολυσμένα ζώα (π.χ. κατοικίδια ζώα) • το τσίμπημα μολυσμένων εντόμων (π.χ. κουνουπιού, μύγας τσε-τσε) • την άμεση επαφή με μολυσμένα άτομα (π.χ. σεξουαλική επαφή) • σταγονίδια του βήχα, φταρνίσματος κ.ά. του ασθενούς (μέσω του αέρα) • την έμμεση επαφή με αντικείμενα (π.χ. χτένα, πετσέτα, μαγειρικά σκεύη κ.ά.) που έχουν χρησιμοποιηθεί από τον ασθενή • το αίμα ή τα παράγωγά του (π.χ. μετάγγιση ή χρήση μολυσμένης σύριγγας) • τη μολυσμένη μητέρα, είτε στο έμβρυο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είτε στο νεογνό κατά τον τοκετό. 19. Ποιες μπορεί να είναι οι «πύλες εισόδου» ενός παθογόνου μικροοργανισμού στον ανθρώπινο οργανισμό; Απ. Οι παθογόνοι μικροοργανισμοί εισέρχονται στον ανθρώπινο οργανισμό είτε από κά­ ποια ασυνέχεια του δέρματος (π.χ. λόγω τραυματισμού) είτε από τους βλεννογό­ νους που επενδύουν εσωτερικά κοιλότητες (φυσικά εξωτερικά ανοίγματα) του οργανισμού όπως είναι η στοματική κοιλότητα (μέσω της οποίας το μικρόβιο μπορεί να φτάσει στο στομάχι), η ρινική κοιλότητα (είσοδος αναπνευστικού συστήματος), η κολπική κοιλότητα στις γυναίκες, ο επιπεφυκότας του ματιού κ.ά. 20. α. Τι προϋποθέτουν η πρόληψη των μολύνσεων και η αντιμετώπιση των λοιμώξεων; β. Να αναφέρετε τρόπους πρόληψης της μετάδοσης ασθενειών στον άνθρωπο που οφείλονται σε παθογόνους μικροοργανισμούς. Απ. α. Τη γνώση των μηχανισμών ανάπτυξης και πολλαπλασιασμού των μικροβίων, γεγονός που αποτελεί σημαντικό όπλο στην αντιμετώπιση πολλών μεταδοτικών ασθενειών. β. Οι αναγκαίες προϋποθέσεις για την αποφυγή μετάδοσης των λοιμώξεων είναι η υιο­ θέτηση και η τήρηση των κανόνων προσωπικής και δημόσιας υγιεινής. Ειδικότερα: • το καλό και τακτικό πλύσιμο του δέρματος, των μαλλιών και ειδικά των χεριών • το καλό πλύσιμο τροφίμων όπως είναι αυτά που καταναλώνονται νωπά, π.χ. των φρούτων και των λαχανικών • η παστερίωση του γάλακτος, δηλαδή η θέρμανση του γάλακτος στους 62 °C για μισή ώρα , οπότε καταστρέφονται όλα τα παθογόνα αλλά και τα περισσό­ τερα μη παθογόνα μικρόβια (τα ενδοσπόρια διατηρούνται), ενώ ταυτόχρονα διατηρούνται οι περισσότερες οργανοληπτικές του ιδιότητες, π.χ. η γεύση του • η συνεχώς ελεγχόμενη χλωρίωση του νερού, που παρεμποδίζει την ανάπτυξη των παθογόνων μικροοργανισμών • η χρήση προφυλακτικού κατά τη σεξουαλική επαφή για την αποφυγή των σεξουαλικά μεταδιδόμενων νοσημάτων • ο έλεγχος του αίματος που προορίζεται για μεταγγίσεις • η χρήση συρίγγων μιας χρήσης μόνο μία φορά από ένα άτομο

RkJQdWJsaXNoZXIy MTY1MTE=