Μαγειρεύω εποχές

82 Πράσα με σάλτσα ΚΟΚΚΙΝΟΥ ΚΡΑΣΙΟΥ ΥΛΙΚΆ ◊ 6 πράσα (το λευκό και ελαφρά πράσινο μέρος τους) ◊ 3 κ. σ. ελαιόλαδο ◊ 15 γρ. βούτυρο ◊ 200 ml κόκκινο ξηρό κρασί ◊ 2 φύλλα δάφνη ◊ 2 κόκκους μπαχάρι ◊ Αλάτι-πιπέρι ◊ 250 ml ζεστό ζωμό κοτόπουλο Ένας από τους πιο αγαπημένους μου τρόπους μαγειρέματος των πράσων είναι αυτή εδώ η συνταγή. Η γλύκα τους συνδυάζεται υπέροχα με τη ζεστασιά της γεύσης που βγάζει το κόκκινο κρασί με αποτέλεσμα ένα πολύ νόστιμο και φινετσάτο πιάτο. Μου αρέσει να το σερβίρω με έναν βελούδινο πουρέ πατάτας, αλλά και μόνα τους τα πράσα σε αυτή την τόσο νόστιμη σάλτσα είναι ένα καταπληκτικό συνοδευτικό για ψητό κρέας ή κοτόπουλο. Στα εορταστικά μου τραπέζια, αυτή εδώ η συνταγή πάντα εκπλήσσει ευχάριστα τους καλεσμένους μου. Εκτέλεση ◊ Κόβω τα πράσα ακριβώς στο σημείο που ξεκινούν τα φύλλα τους. ◊ Κρατώ το λευκό και ελαφρά πράσινο μέρος τους και το κόβω σε 3 ή 4 ίσα μέρη (αναλόγως το μήκος τους). ◊ Πλένω καλά τα κομμάτια του πράσου και τα στε- γνώνω σκουπίζοντάς τα ταμποναριστά με μια πε- τσέτα κουζίνας. ◊ Ζεσταίνω το ελαιόλαδο και το βούτυρο σε μια φαρδιά κατσαρόλα και τοποθετώ εκεί όλα τα κομ- μένα πράσα, το ένα δίπλα στο άλλο. ◊ Τα σοτάρω από τη μια πλευρά μέχρι να ροδίσουν ελαφρά και στη συνέχεια χρησιμοποιώντας λαβίδα τα αλλάζω πλευρά και τα σοτάρω κι από την άλλη. ◊ Προσέχω τα πράσα να είναι το ένα δίπλα στο άλλο. ◊ Ρίχνω το κρασί, ανακινώ την κατσαρόλα και προ- σθέτω τη δάφνη, το μπαχάρι και το αλατοπίπερο. ◊ Στη συνέχεια προσθέτω τον ζεστό ζωμό, χαμηλώ- νω στο μέτριο τη θερμοκρασία, σκεπάζω την κα- τσαρόλα και μαγειρεύω για 15 λεπτά. ◊ Τα πράσα θέλω να κρατάνε και όχι να λιώσουν. ◊ Στο τελευταίο πεντάλεπτο, ξεσκεπάζω την κατσα- ρόλα και ανεβάζω θερμοκρασία για να μελώσει η σάλτσα. ΚΆΝΕ ΤΑ ΠΡΆΣΑ VEGAN ≈ Αφαίρεσε το βούτυρο από τη συνταγή και αντικατάστησε τον ζωμό κοτόπουλο με ζωμό λαχανικών.

RkJQdWJsaXNoZXIy MTY1MTE=